Найвідоміший і найзагадковіший письменник - Микола Гоголь

/Files/images/knijkov_vistavki/DSC_0001.JPG

1 квітня в читальному залі ЦБ ім. М. Коцюбинського відкрилась книжкова виставка-портрет до 210 річчя від дня народження Миколи Гоголя - національного генія, письменника, гумориста і містика, релігійного мислителя. Письменника, що відкрив світові Україну й воскресив у людській пам'яті лицарство Запорозької Січі.
На ній представлені цікаві книги і матеріали про життя і творчість письменника: козацьке коріння Гоголя, його навчання у Ніжинській гімназії вищих наук, перебування у Москві, спогади його сучасників та ґрунтовні праці дослідників Гоголя з незвичних та маловідомих для нас ракурсів.На деякі книги звертаємо вашу увагу.

/Files/images/knijkov_vistavki/6367.jpg

Книга Євгена Сверстюка "Гоголь і українська ніч" (2013) вийшла у київському видавництві "Кліо" . Петро Марусенко рецензуючи цю книгу зазначив , що багато хто закликає не ділити Гоголя на "російського" і "українського". Євген Сверстюк і не ділить. Він вважає його митцем усесвітнього значення. Але переконливо доводить, що українські елементи в душі Гоголя мали першорядне значення. Про значення письменника для української ідентичності автор пише так: "У когось національну свідомість будив Шевченко, у когось — Гоголь. Хіба це не достатня національна характеристика письменникові?".

/Files/images/knijkov_vistavki/22be8f94dfd22b08.JPG

Остання видана книжка Юрія Косача, українського письменника, небожа Лесі Українки та онука Олени Пчілки – збірка історичної прози «Сеньйор Ніколо» (К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018). «Сеньйор Ніколо» – це незавершений біографічний роман про Гоголя (на основі його листів), який Косач писав у 1950-х роках і в який Косач закладає свої проблеми культурних орієнтацій та національної належності. Ці теми були магістральними у його творчості. Віртуозний майстер Юрій Косач зачаровує незвичайними ракурсами поглядів на вузлові моменти української історії, яскравими зображеннями маловідомих, а то і зовсім незнайомих подій з нашого минулого. Це цікава книга для тих, хто любить покопатися в історії, дізнатися щось нове про її великих особистостей.

/Files/images/knijkov_vistavki/430666_81.jpg

Масштабна авторська енциклопедія-хроноскоп «Микола Гоголь у Москві» (К.: Либідь, 2014) розповідає про українського генія в живому московському контексті його часів. Автор висвітлює дружні стосунки Гоголя з великими московськими українцями - Михайлом Щепкіним, Михайлом Максимовичем, Осипом Бодянським. Створено панораму гоголівських пам’ятних адрес і місць у Москві. Значну частину їх подано в ілюстраціях. Унікальність видання полягає в тому, що енциклопедичні терміни вперше з’ясовано під оглядом не лише Гоголівського, а й Шевченкового перебування в Москві.

/Files/images/knijkov_vistavki/Балабко.jpg

Книга Олександра Балабка «Синьор Ніколо й синьор Мікеле. Рим Гоголя й Капрі Коцюбинського»(К.:Факт, 2006) написана в жанрі документальної прози, нок – фікшн(який означає без вигадки, лише правда). Між датами народження Миколи Гоголя й Михайла Коцюбинського - майже ціле століття. Але, відвідуючи місця, пов’язані з їхньою творчістю, особливо гостро відчуваєш, що з погляду вічності це не так багато. Особливо якщо зважити, що в Італії вони не лише ходили одними й тими ж стежками, милувалися тими самими творіннями епохи Відродження, а й працювали заради однієї мети – розвою української нації. Могутній голос Гоголя свого часу всю Європу змусив замилуватися й захопитися Україною. Естафету цю від Гоголя й його спадкоємців на початку вже наступного століття із честю перейняв Коцюбинський, перекладений усіма найпоширенішими мовами Європи.

Кiлькiсть переглядiв: 484