Від ідеї – до проекту» або Як розробити успішний проект

/Files/images/semnari/28,02,2017 05401574.jpg/Files/images/semnari/28,02,2017 98964705.jpg

28 лютого 2017 року у центральній бібліотеці імені М.М.Коцюбинського відбувся практичний семінар «Від ідеї – до проекту». Ініціатори заходу – фахівці відділу методичної та бібліографічної роботи центральної бібліотеки імені М.М.Коцюбинського. Партнер семінару – громадська організація «Центр Взаємодії». Учасниками заходу стали 15 бібліотекарів Чернігівської міської ЦБС, ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка та шкільних бібліотек.

Мета та завдання семінару: ознайомлення учасників з особливостями розробки проектних ідей та підготовки проектних пропозицій та презентація попереднього групового плану проекту.

/Files/images/semnari/28,02,2017 27445680.jpg/Files/images/semnari/28,02,2017 00456508.jpg

Практичний семінар проводили Олена Костриця, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів та Ганна Сурніна, головний методист відділу методичної та бібліографічної роботи, досвідчені практики, які мають міжнародні сертифікати. На початку заходу у привітанні директор міської централізованої бібліотечної системи Ніна Власенко зазначила, що сьогодні вже немає потреби доводити комусь, наскільки важлива для бібліотек участь у різних грантових конкурсах. Адже, це не тільки можливість одержання додаткового фінансування, а й складова інноваційного розвитку бібліотек, підвищення творчої активності та професійного рівня працівників.

Завідувачка відділу методичної та бібліографічної роботи Лідія Кожевнікова повідомила, що протягом останніх років центральна бібліотека імені М.М.Коцюбинського успішно проводить проектну діяльність. Найбільш вдалі проекти:

• «Університет 60 плюс»

• проекти громадського бюджету (бюджету участі) у місті Чернігові: «Інформаційно-культурний центр «Файнбук» на Масанах, «Сучасний дизайн приміщення бібліотеки» (бібліотечний пункт на П`ятницькій) та «Все про Європу – пункти європейської інформації в міських бібліотеках»

• «Поліція і спільнота» (залучення громадськості до реформ в рамках програми «ПОЛіС» за підтримки міжнародної організації IREХ)

• «Технологічна нація» від Благодійного Фонду «Брейн Баскет» (безкоштовне навчання основ програмування)

• «Від хенд мейду – до власної справи» (інтеграція внутрішньо переміщених осіб до приймаючої громади міста Чернігова).

Програма семінару складалася з двох частин. Перша частина була зорієнтована на загальне ознайомлення з основними концепціями і принципами планування проектів. У другій частині семінару під час мозкового штурму учасники спробували на практиці свої сили: генерували концепції проектів в групах, шляхом голосування обрали ідею та розробили попередній груповий план проекту. Подібний вільний формат активного спілкування організаторів та учасників семінару допоміг знайти відповіді на складні питання планування та розробки проектів. Організатори семінару висловлюють щиру подяку учасникам за виражену увагу до заходу та активну участь, за професійні коментарі та оригінальні ідеї.

Кiлькiсть переглядiв: 519