НАРОДОЗНАВЧІ ЗАМАЛЬОВКИ: Покрова Пресвятої Богородиці

/Files/images/pod_2022/5229134719722117289_n.jpg

«Молюся нашій Пресвятій Покрові. Благослови і пера, і шаблі!..» (Ліна Костенко, «Берестечко»)

14 жовтня Українська Церква відзначає велике свято Покрова Богородиці. За народним календарем Свято Покрови Пресвятої Богородиці відділяло теплу пору року від холодної. До цього дня завершувалися роботи в полі. Озимина вже мала бути посіяна, а все господарство повністю приготоване до зими. На значних територіях України від Покрови завершувалися молодіжні гуляння на «вулиці» й починалися весілля, тому з цим днем було пов’язано багато приказок, ворожінь і прикмет про дівоче заміжжя.

Саме під Покрову селяни готувалися до морозів: вперше після літа протоплювали піч, утеплювали оселю, закінчували випас худоби. Господині здійснювали обряди-обереги: спалювали старі солом'яні матраци; дітей на порозі обливали водою через решето - від застуди; жінки спалювали зношені речі, особливо взуття, щоб прискорити «ходу через зиму» і просили здоров'я, щоб перезимували без хвороб. Для того, щоб усі члени сім'ї були здоровими, на Покрову старша жінка в родині брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима.

Але головну роль цього свята в Україні визначили важливі історичні обставини, що тривали протягом століть: Покрова здавна є днем українського війська. Саме на честь Покрови Пресвятої Богородиці освячено більшість козацьких храмів, Покровським був головний храм Запорізької Січі, бо з перших років свого існування українське козацтво в своїх молитвах зверталося до Божої Матері з надією, що Пречиста покриє своїм омофором православне воїнство під час відстоювання прабатьківської віри чи звільнення братів і сестер з бусурманського полону.

Свято Покрови 1942 року відоме сьогодні як день створення Української Повстанської Армії, 80-річчя заснування якої відзначається в цьому році. Воїни УПА гідно успадкували військову звитягу запорожців, воюючи на своїй рідній землі проти всіх загарбників України.

Тож закономірно, що у день свята Покрови Божої Матері, ми відзначаємо державні свята воїнів-захисників рідної землі - День захисника і захисниць України та День українського козацтва. Цей день символізує нерозривний зв’язок усіх поколінь воїнів України. Цього дня ми вшановуємо пам’ять тих, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога.

Традиція святкування Покрови виникла в X столітті. Існує давня легенда, в якій ідеться про те, що якось стародавній Царгород (Константинополь) був оточений ворогами, і Богородиця покрила своїм омофором містян, які молилися у Влахернському храмі. Свідками чудесного видіння були святий юродивий Андрій і його учень Епифаній. Це видіння було провістям перемоги – невдовзі ворог відступив, і всі були врятовані. Відтоді Покрова асоціюється з заступництвом і захистом. А нині ми, наша країна знаходимось в оточенні лютого ворога, який хоче знищити нас. Нині Україна є «щитом Європи» та всього цивілізованого світу.

Тож просимо заступництва Божої Матері:

Матір Божа, покрий Своїм Святим Омофором наших воїнів, нашу Україну і збережи наш народ і цілий світ!

І хай нині, як і в давні часи, здійсниться покровительство і захист Богородиці для українського народу. В єдності наша сила й Перемога, а з Богом і опікою Матері Божої вона стане значно ближчою і скорішою!

Рекомендуємо прочитати:
  • Артюх Л. Ф. Звичаї українців в народному календарі. - К.: Балтія-Друк, 2012. - 224 с.: іл.
  • Воропай О. Звичаї нашого народу: Етнографічний нарис.- Х.: Фоліо, 2005. - 508 с.
  • Килимник С.І. Український рік у народніх звичаях в історичному освітленні = Calendar Year in Ukrainian Folklore / Степан Килимник. - Вінніпег ; Торонто : Укр. Нац. Вид. Ком., 1957 - 1964.Т. 5 : Осінній цикл / передм. М. Л. Боровський ; біогр. авт. Р. Смаль-Стоцький. – 1963. – 288 c. : іл. – (Праці Інституту дослідів Волині = Volyniana ; ч. 9).
  • Крип'якевич І., Гнатевич Б., Стефанів З., Думін О., Шрамченко С. Історія Українського війська. Книга в двох частинах. Київ: МП "Пам'ятки України". 1992г. 576с.
  • Лозко Г. С. Українське народознавство. - Вид. 3-тє, доп. та перероб. - К. : АртЕк, 2006. - 472 с.
  • Яворницький Д.І. Історія запорізьких козаків : у 3 т. / Д. І. Яворницький. - Львів : Світ, 1990 - 1992.

Кiлькiсть переглядiв: 68