Нові книги про Григорія Сковороду

За життя Григорій Сковорода не видав жодної книги. Натомість читачі його шукали самі, масово читали та цитували, переписували рукописи та пропагували їх. Про нього у творах згадував сам Тарас Шевченко: «Кругом листочки обведу та й списую Сковороду».

Про зацікавлення українців постаттю та філософією Григорія Сковороди говорять і перевидання його творів та життєпису. Поступово переосмислюється і його творчість. З’являються нові книжкові та графічні проєкти, наукові дослідження. Тож читаймо і перечитуймо Сковороду — через книжки ми засвоюємо його рецепти духовності, вони оживляють для нас класика.

З нагоди 300 –річчя українського мислителя Григорія Савича Сковороди в українських видавництвах вийшли нові книги:

«ВІЧНО СУЧАСНИЙ: ЖИТТЯ, ФІЛОСОФСЬКА, ПЕДАГОГІЧНА ТА ЛІТЕРАТУРНА ТВОРЧІСТЬ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ. – К.: СВІТ УСПІХУ, 2022. – 530 С.

Видавництво «Світ Успіху» готує до друку унікальне видання – колективну ілюстровану монографію науковців, яких об’єднав Центр Сковородинознавства Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Книга порадує читачів новими дослідженнями життя великого українського філософа Григорія Сковороди на 530 сторінках. Це дуже солідне видання, над яким видавництво ретельно працювало 2 роки.

ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА «СВІТ ЛОВИВ МЕНЕ…» . – К.: ФОЛІО, 2022. – 272с.

У книзі 5 розділів. Перший — це філософські твори. Другий — збірка віршів «Сад божественних пісень». У третьому розділі — 30 байок «Басни харьковския». Четвертий складають переклади. Завершують книгу — коментарі до книги в розділі «Про Сковороду». Назву книги взяли з найвідомішої цитати Сковороди «Світ ловив мене, та не спіймав».

За словами Олександра Красовицького, генерального директора видавництва «Фоліо», у виданні «використали роботи найбільшого українського спеціаліста, який знається на житті Григорія Сковороди, – Леоніда Ушкалова. Це видання створене не просто з любов’ю, ми мріємо, щоб воно було популярним у бібліотеках десятиліттями». Книга проілюстрована роботами видатного українського художника Олександра Ройтбурда.

ДРАЧ І., ПОПОВИЧ М., КРИМСЬКИЙ С. ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА. – К.: ФОЛІО, 2022.- 384С. – (СЕРІЯ: ЖИТТЯ ВИДАТНИХ УКРАЇНЦІВ)

Український філософ-містик, богослов, поет, педагог Григорій Савич Сковорода мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали «Сократом». Попри численні легенди та домисли, для широкого загалу його постать досі залишається загадковою.

«Феномен Григорія Сковороди у тому, що він залишається близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилося кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як учителя», — зазначають автори книги.

Це перша книжка серії, започаткована видавництвом «Фоліо», яка написана на основі матеріалів трьох видатних діячів української культури, дослідників творчості Сковороди.

ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА «ЖИТТЯ НАШЕ — ЦЕ ПОДОРОЖ». – К.: АПРІОРІ, 2021. – 272С.

Унікальність цього видання в тому, що тут чи не вперше зібрані в одній книзі художні твори видатного філософа в повному їхньому обсязі з додачею вибраних упорядником з різних текстів (і художніх, і філософських) афоризмів, які сягають вершин афористики. Книга містить ґрунтовну розвідку Валерія Шевчука про письменницьку спадщину Г. Сковороди та біографію, написану учнем філософа М. Ковалинським. Всі тексти подані в перекладі на сучасну літературну мову з урахуванням цезур. Цезура — це пробіл посередині рядка у силабічному вірші, для того, щоб при читанні робилася пауза.

ДЗЮБЕНКО-МЕЙС Н., СКОВОРОДА. ПОЕМИ, БАЛАДИ, ЦИКЛИ, ПОЕЗІЇ. – К.: САМІТ-КНИГА, 2020. –

До збірки відомої української поетеси увійшли філософські поеми та балади на історичну тематику, які перекликаються з актуальною проблематикою сьогодення. Відкриває збірку поема про нашого українського любомудра – Григорія Савича Сковороду. Це поетична спроба осмислити життя та творчість українського просвітителя-гуманіста, поета, педагога, мандрівного філософа і співця Григорія Сковороди крізь призму сучасності. Ідея книги, за словами авторки, виникла на тлі подій Майдану й українсько-російської війни, коли постало бажання оцінити сучасні трагічні події з «історичної відстані Сковороди».

Книгу видало київське видавництво «Саміт-книга». У художньому оформленні використано репродукції картин Валерія Франчука, народного художника України, які органічно оселились серед поетичних текстів.

СКОВОРОДА Г. С. ЛІТЕРАТУРНІ ТВОРИ /ВСТУПНА СТАТТЯ, УПОРЯД. І ПРИМ. ВАЛЕРІЯ ШЕВЧУКА. - ВИД. 2-ГЕ. - ЛЬВІВ : АПРІОРІ, 2020. – 352 С.

В книзі зібрані художні твори видатного філософа в повному їхньому обсязі з додачею вибраних упорядником з різних текстів (і художніх, і філософських) афоризмів. Також книга містить ґрунтовну розвідку Валерія Шевчука про творчу спадщину Григорія Сковороди та біографію, написану учнем філософа М. Ковалинським.

Сучасний український літературознавець, історик та письменник Валерій Шевчук адаптував твори Григорія Сковороди для сучасного прочитання (навіть для дітей шкільного віку); детально опрацював біографічні відомості філософа; простежив літературні ремінісценції морального вчення мислителя та створив його художній образ, максимально наближений до реальної історичної постаті.

ОСМИР, ОЛЬГА БАНАХ СУЧАСНІСТЬ МУДРОСТИ Г. СКОВОРОДИ. – ЛЬВІВ: АПРІОРІ, 2020. – 136 С.

За визнанням ЮНЕСКО, Г. С. Сковорода входить у п'ятірку найвизначніших мудреців всіх часів і народів. Тож заглиблюючись у мудрість Сковороди, ми проникаємо в духовну спадщину людства. Автори світоглядного нарису вдало зіставили мудрість Г. Сковороди із новітніми науковими дослідженнями і релігійними основами, адже таким чином визначається Істинність того чи іншого твердження, науки і дійсности. І з цього погляду Сковорода є неперевершеним. Автори старалися розкрити унікальність мудрости Г. Сковороди, її простоту, досконалість, універсальність і всімкорисність.

Світоглядний нарис адресований тим, хто прагне бути Людиною Щасливою, хто прагне Пізнати Себе й зазнати отого Другого Народження – утвердитися Людиною.

СКОВОРОДА. НАЙКРАЩЕ. – К.: TERRA INCOGNITA, 2017.- 320С.

До видання увійшли вибрані твори, що складають золотий фонд спадщини Сковороди та містять головні ідеї його духовного вчення. Упорядники книги назвали її «гіпстерським» літературно-художнім виданням творів Сковороди, до якого увійшли сучасні переклади, оформлені в сучасному дизайні, авторства львівського художника Данила Мовчана, з передмовою сучасного поета та перекладача Андрія Любки. Особливістю цього видання та вміщених у ньому творів є їх осучаснення, що дозволяє краще зрозуміти специфіку викладу думок автором та суть ідей, які він прагне донести своєму читачеві.

У передмові Андрій Любка розповідає про Сковороду як людину, яка була не схожою на своїх сучасників, і яка спокійна змогла б жити в наш час зі своїми ідеями, і цілком можливо, що у ХХІ столітті ми б назвали його хіпстером, через нетрадиційні звички та вподобання.

/Files/images/skovoroda_300/Нові книги1.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 117