Сьогодні відзначається Міжнародний день щастя ООН

Сьогодні відзначається Міжнародний день щастя ООН. На думку засновників Дня щастя, свято покликане показати, що щастя є однією з основних цінностей людства.

Ця дата обрана не випадково – на 20 березня припадає день весняного рівнодення, коли світлий і темний час доби однакові практично в усьому світі. Весняний сонцеворот або Вербоносиця - вважався початком весни, коли природа пробуджується від зимового сну. Думати про погане в день весняного рівнодення заборонялося, тому що говорили, що все погане в голові стане дійсністю, як і все хороше. У свято весняного рівнодення випікали фігурки пташок з тіста: жайворонки або тетерки. Їх наші давні предки підкидали вгору, а потім ловили. Вважалося, що такими діями можливо залучити в своє життя здоров’я, щастя, процвітання.

Рецепт щастя – індивідуальний. У кожного свої ідеали щасливого життя. Для когось щастя — це робота й кар’єрний ріст, для когось — гроші й добробут, для інших — сім’я та здоров’я близьких. Багато в чому відчуття щастя залежить від внутрішньої свободи людини, від її вміння задовольнятися тим, що вона має. Іноді, стверджуючи, що вона нещаслива, людина не усвідомлює всієї цінності вже отриманих дарів, таких як життя, здоров’я, родина. Адже для когось це зараз може бути недосяжною мрією.

Понад року ми живемо в умовах війни, яка забрала у нас не лише почуття безпеки, а й рідних, друзів, улюблену роботу, домівки. Усе те, що колись автоматично робило нас щасливими. Невпевненість у завтрашньому дні, жахливі новини, туга за Батьківщиною множать страх і зневіру. Але маємо пам’ятати, що наша зневіра – це зброя ворога. В майбутньому у нас не буде змоги компенсувати втрачені дні теперішнього. Скинути тягар страждання – не означає пробачити чи забути. Це означає змінити злість до цього неідеального світу на любов. І зрозуміти, що щастя не падає з неба, його неможливо отримати, його потрібно здобувати, щастя кожного в його руках. За щастя жити своїм звичайним життям і просто гуляти вулицями свого міста зараз і йде ця війна. Не можна дозволяти ворогу позбавляти нас найціннішого. Нам слід пам’ятати, що світ і його цінності існують незалежно від агресора, що люди народжуються для щастя, що головне у житті – чисті помисли, чесні дії і щирі почуття.

Психологи стверджують: бути щасливим можна навіть в такий складний час. Ми можемо обирати речі, які робитимуть наше життя більш радісним, навіть під час війни. Ми радіємо перемогам ЗСУ, поверненню полонених, дню без бомбардувань, світлу, воді і теплу в домівках. Радіємо, що світ стоїть з Україною. Коли людина перебуває на межі між життям та смертю, а кожен день може стати останнім, життя перестає відкладатися на потім. Ми починаємо знаходити щастя в речах, які не цінували раніше. Ось деякі прості кроки, які допоможуть почувати себе психологічно та емоційно врівноваженими:

  • Допомагайте іншим.
  • Не озирайтесь постійно в минуле. Мозок часто «роздуває» пам’ять про давні приємні моменти до величезних масштабів. Через це ви можете втратити віру в майбутнє, буцімто нічого кращого за те, що ви пережили, вже не буде. Уникайте цієї пастки.
  • Найдіть справу до душі. Людина щаслива тоді, коли витрачає час на те, що їй подобається.
  • Любіть життя... Це єдиний подарунок, який ви не отримаєте двічі.

Можливо для когось прочитати захопливу книгу, від якої неможливо відірватись, теж є своєрідним щастям. Ми пропонуємо добірку книг з фонду бібліотеки «щастя по-європейськи»: тут і «Лагом» - шведське щастя, і «Хюгге» - данське щастя, і щастя француженок, а ще щастя по-японськи -«Ікігай», і книги - роздуми людей, які знайшли свій індивідуальний шлях до щастя.

І ми цілком згодні зі словами, що для повного щастя всім українцям зараз потрібні лише мир та спокій. Можливість жити без звуків сирени, без страху за своїх рідних та людей, що захищають нас. Можливість будувати плани на майбутнє під мирним блакитним небом. Ми щиро віримо, що зовсім скоро ми всі прокинемось від слів: «Україна перемогла!», і от тоді всі стануть справді щасливими!

Кiлькiсть переглядiв: 34